Wist u dat?

  • Ons hart 37 miljoen keer per jaar slaat.
  • Het risico op een hartinfarct vijfmaal hoger ligt bij Rokers
  • Hart en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn in Belgie
  • U uw hart een enorm plezier doet door elke een half uur flink te bewegen
  • Aristoteles het hart drie in plaats van twee kamers toeschreef
  • Ons hart aangesloten is op 100.000 km bloedvaten

 

Kruidengeneesmiddelen: niet altijd onschuldig

Betelnoot, ginkgo, knoflook, valeriaan, zoethout : steeds meer personen nemen hun toevlucht tot planten- en kruidenmiddelen, meestal voor de behandeling van kleine kwaaltjes. Zo is het bewezen dat sint-janskruid een zekere werkzaamheid biedt bij lichte vormen van depressie. Maar Zwitserse dokters maakten in het gespecialiseerde tijdschrift The Lancet gewag van twee gevallen van harttransplantaties die bijna mislukten omdat de betrokken patiënten sint-janskruid gebruikten. Dit middel werkt immers de medicatie tegen afstotingsverschijnselen tegen. Kortom, zelfs overbekende volksremedies die altijd als veilig werden beschouwd, kunnen in bepaalde gevallen ernstige nevenwerkingen hebben. Daarom menen we dat meer wetenschappelijk onderzoek nodig is naar de werking en de neveneffecten van kruidengeneesmiddelen.

GSM vindt patient voor harttransplantatie

Een jongen van 10 die wachtte op een transplantatie van zijn hart, werd gevonden dankzij de GSM van zijn moeder. De politie kreeg de oproep van een ziekenhuis die de jongen niet konden vinden. Zij namen contact op met de GSM operator die hen precies vertelde waar de moeder zich bevond: in een universiteitsgebouw waar een live optreden plaats vond. Toen de politie daar aankwam, lieten ze het concert onderbreken en vroegen naar de jongen. Onder luid applaus van 500 toeschouwers vertrok daarna een dolgelukkig kind naar zijn nieuwe leven. Of hoe technologie ook voor de mooie dingen gebruikt kan worden.

Amerikaans meisje leeft 4 maanden zonder hart

Een 14-jarig Amerikaans meisje heeft bijna vier maanden zonder hart geleefd. Een machine nam de functie van haar hart over terwijl ze in een ziekenhuis in Miami op een donorhart wachtte. Een eerste harttransplantatie op 2 juli mislukte. Daarna heeft D’Zhana Simmons tot 29 oktober op een nieuw donorhart moeten wachten. In de tussentijd lag ze in het Holz kinderziekenhuis aan een machine die via twee pompen de hartfunctie nabootste. “Nog nooit heeft een zo jong iemand zo lang zonder hart overleefd”, zegt Marco Ricci, de directeur van de pediatrische hartchirurgieafdeling van het universitair ziekenhuis van Miami. Het systeem met de twee pompen wordt meestal gebruikt om de hartfunctie te ondersteunen, niet om het hart volledig te vervangen.

Info uit UZA Magazine.